Sıfır araçların tescili bayide yapılacak

Araç alım-satımında bürokratik engellerin azaltılması için çalışma yürüten Emniyet Genel Müdürlüğü, sıfır araçlara tescil kolaylığı sağlayacak bir uygulama başlatıyor.

Sıfır araçların tescili bayide yapılacak
Sıfır araçların tescili bayide yapılacak
GİRİŞ 01.05.2013 07:54 GÜNCELLEME 01.05.2013 07:54

Artık bayiler Emniyet bünyesindeki Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi'ne özel bir şifreyle girerek sattıkları aracın tescilini doğrudan yapabilecek. Bu sayede vatandaş, noter, bayi ve trafik şubesindeki bürokrasiden kurtulacak. Uygulama 6 Mayıs'ta İstanbul'da başlıyor. Öncelikle 250 bayi tarafından kullanılacak sistem, kademeli olarak yaygınlaştırılacak.

Emniyet Trafik Hizmetleri Dairesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında, İstanbul'da oto alım satımı yapan yaklaşık 250 bayi personeline eğitim verildi. Çalışmalar kapsamında katılımcılara Emniyet tarafından kullanılan Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi detaylı olarak anlatıldı. Daha sonra katılımcı firma temsilcilerine sisteme rahatlıkla giriş yapabilecekleri özel birer şifre verildi. Gelecek pazartesi günü resmen yürürlüğe girecek yeni uygulamayla bayideki görevliler, satışa ilişkin bilgileri ASBİS sistemine girecek ve alıcı adına tescil belgesi talebinde bulunabilecek.

    Müşteri ve araca ilişkin bilgilerin sistemde doğrulanmasının ardından, araca tahakkuk ettirilen vergilerin ödendiği ve zorunlu mali sorumluluk sigortasının yatırıldığına dair bilgiler de ilgili oto bayilerinden online teyit edilecek. Sistemde aracın satışına ilişkin olumsuz bir durum olmadığının belirlenmesinin ardından alıcı adına tescil işlemi gerçekleştirilecek. Bayi görevlisi daha sonra alıcıya tescil işlemlerinin yapıldığına ilişkin geçici tescil belgesi verecek. Daha sonra vatandaşlar bayilerden aldıkları geçici tescil belgesiyle aynı gün trafiğe çıkabilecek. Polis çevirmesinde hiçbir problemle karşılaşmayacak. Aracın asıl tescil belgeleri ise bir hafta içinde alıcının ikametgah adresine posta ile gönderilecek.

    Yetkililer, uygulamaya başlanacak sistemle vatandaşların araç alımlarında karşılaştıkları bürokratik engellerin büyük oranda azalacağını belirterek, sürücülerin araç alım işleminden yaklaşık bir saat sonra trafiğe çıkabileceğini söyledi. Yetkililer, önceki yıllarda özellikle yurtdışından getirilen sıfır model araçların tescil işlemlerinin kimi zaman bir haftayı bulduğuna işaret etti. Bürokratik engellerle en fazla büyük filo şirketlerinin karşılaştığını belirten kaynaklar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir şirket yurtdışından 500 araç satın alıyordu. Bu araçlar Türkiye'ye getirildikten sonra büyük bir denetimden geçiriliyordu. Daha sonra bunların tescili için başvuruda bulunuluyor ve günlerce kuyrukta bekleniyordu. Bu kadar aracın bir devlet kurumunda tescili de yaklaşık bir ayı buluyordu. Yeni sistemde oto bayii getirdiği aracının tescilini kendisi yapacak. Tescil kuyruğunda bekleme zahmetine de katlanmayacak.”