Türk öğrencinin buluşu otomobili yüzde 65 hafifletti

Plastik Mühendisleri Derneği'nin her yıl dünya genelinde düzenlediği proje yarışmasına katılan Kızıltaş geliştirdiği yeni proje sayesinde önemli bir burs kazandı.

Türk öğrencinin buluşu otomobili yüzde 65 hafifletti
Türk öğrencinin buluşu otomobili yüzde 65 hafifletti
GİRİŞ 29.11.2012 03:15 GÜNCELLEME 29.11.2012 12:25
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Maine Üniversitesi'nde Odun Mekaniği ve Teknolojisi üzerine doktora yapan Kızıltaş atık halılardan elde edilen plastikleri eriterek selüloz ile güçlendirip kompozit malzemesi üretiyor. Daha sonra bu maddeyi otomobil endüstrisinde direnç gerektiren ve ısıya karşı hassas olan araba kaputu altında kullanılacak malzeme haline getiriyor.

Elde edilen bu yeni malzeme, kaput altında kullanılan çelik malzemenin yerine kullanılabiliyor. Bu da arabanın yüzde 65 daha hafif hale gelmesini sağlıyor.

Geliştirdiği yeni proje ile atık halıların oluşturduğu çevre kirliliğinin önemli derecede azalacağını belirten Kızıltaş "Yeni projem sayesinde daha ucuz, hafif ve geri dönüştürebilir araba parçacıkları üretimi mümkün olacaktır.Yapılan araştırmalara göre yüzde 10 ağırlık azalması otomobillerde yüzde yedilik yakıt tasarrufu sağlamaktadır." dedi.

Kızıltaş'ın geliştirdiği kompozit malzeme sayesinde daha az yakıta ihtiyaç duyan arabaların yapımı mümkün olacak. Yaptığı çalışmanın selülozun mühendislik plastikleri ile kullanılmayacağı yargısını da ortadan kaldırdığı bilgisini veren Kızıltaş, yapmış olduğu çalışmaların birçok hakemli dergi tarafından yayımladığını da ifade etti.

Genelde ülkelerin gelişmişlik düzeyinin o ülkenin arabalarında kullanılan plastik miktarı ile ilişkilendirildiğini hatırlatan Kızıltaş, Amerika'daki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'deki otomobil sektörüne katkıda bulunmak için çalışacağını söyledi.

Ayrıca Kızıltaş, otomobil endüstrisinde uzman ve bu sektöre yön veren insanlar tarafından oluşan jüri heyeti tarafından 2013 Eylül ayında Detroit'te yapılacak olan Otomotiv Kompozitleri konferansına konuşmacı olarak davet edildi.

YORUMLAR 12
  • cihan b 11 yıl önce Şikayet Et
    gec bile kalindi. zaten ortalama 70 kilo olan bir insan icin 1.5 tonluk arac cok sacma.yakit tasarrufu yapilacaksa bu sekilde cok daha kolay olur.baska turlu yuksek teknolojilerle hibrid araclar yapiyolar ama genede istenilen sonuclar elde edilemiyor. bırde virajda devrilmesinden bahsetmis bazilari agir araclar yuksek hizda daha savrulur hafiflik. avantajdir.inanmayan f1 arabalarinin agirligina baksin.zaten bunnunla ilgili bi suru teknolojik yenilik var abs ,asr,msr,eba,esp daha bisuru kisaltma.
    Cevapla
  • ülker kaya 11 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar. bilmediğiniz konuda konuşmayın yeni mercedes audi motoru hafifletmenin peşinde, bu o kadar önemliki yarış araçlarında karbon kullanılarak 70 kg bir azalma performansı artırıyor ve virajada malum yarış araçları 40 la değil sizin 0 düz yolda yapamadığınız 150-200 le giriliyor. hem bir başarı var tebrik edin yav ne hased inasnlarsınız!!!!
    Cevapla
  • hakkımhakkım 11 yıl önce Şikayet Et
    hafifse az yakar doğru ;fakat,. ülkemizde araç ne kadar ağırsa o kadar beğeni görüyor ,bu durum avantaj mı yoksa dez avantaj mı tartışılır.elit markaların kaportasının ağır olduğu da göz önünde bulundurulmalı.
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    önce yerli arabayı yapalım bi, varsında demirden olsun !. gerisi teferruat !
    Cevapla
  • murat demr 11 yıl önce Şikayet Et
    ..... ataların sözü hiç eskimiyor eşşeğini sağlam kazzığa bağla demişler zamanında, bu arabalar üretilsim yollarda araç bağlamalık kazzıklar görebilecez garii :(
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle