Yakıt tüketiminde tasarrufun yolları

Son zamanlarda 'Lüks otomobilde yakıt tasarrufu nasıl sağlanır?' ve 'Araç bakımı periyotları ne olmalıdır?' gibi sorularla sıkça karşılaştığını söyleyen uzman isim Barkın Pınar, iki konuyla ilgili de bazı tüyolar verdi.

Yakıt tüketiminde tasarrufun yolları
Yakıt tüketiminde tasarrufun yolları
GİRİŞ 29.04.2014 09:56 GÜNCELLEME 29.04.2014 12:07

Kosifler Oto Satış Müdürü Barkın Pınar, aracının aşırı yakıt tüketiminden şikayetçi olan ve araç bakımı konusunda az donanıma sahip olan otomobil kullanıcıları için btavsiyelerde bulundu.

Yakıt tasarrufu konusuyla ilgili vereceği bilgilerin uygulanması halinde yakıt tüketiminde yüzde 5 ila yüzde 20 arasında tasarruf sağlanacağının altını çizen Pınar, "Otomobilin sabit bir hızda kullanılması, ani fren ve ani hızlanmalardan kaçınılması; vitesin, aracın hız kazanmaya başladığında yükseltilmesi; otomobilin motoru ve yağının kontrol ettirilmesi, en küçük bir problem için bile gecikmeden servise gidilmesi; lastiklerin hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi; otomobilde gereksiz eşya veya yük bulundurulmaması; gerekmedikçe klimanın açık tutulmaması; özellikle yüksek hızda seyrederken, otomobil camlarının kapalı tutulması ve otomobilde mutlaka önerilen tipte motor yağı kullanması gerekiyor" diye konuştu."Otomobillerinin bakım masrafları pahalı olan araç sahipleri birtakım önerilere uyarak zamanından önce araçlarının bakıma girmesinin önüne geçebilir" diyen Pınar, böylelikle araç bakım masraflarının 5/1 ölçüde düşeceğini vurguladı.

Lastik hava basınçlarının doğru ayarlanarak lastik ömrünün uzatılabildiğini ve böylece yakıt tüketiminin düşürüldüğünü belirten Pınar, "Otomobil kullanıcılarına tavsiyelerim; silecek lastiklerinin sertleşerek erken aşınmamaları için gliserinli silecek su katkısı; kışın silecek suyunun donmaması için antifrizli silecek suyu kullanabilirler. Kışlık lastik seti kullanarak fren mesafelerini kısaltabilirler böylece kaza yapma olasılığını azaltırlar. Fren yaparak durmak yerine zamanında gaz pedalından ayaklarını çekmelerini öneririm. Kısa mesafeli kullanım profilleri var ise akülerini düzenli olarak şarj ettirmeliler. Otomobili uzun süre kullanmayacaklarsa akü kutup başını ayırabilirler. Uzun bir süre kullanmayacakları otomobilin yakıt deposunu, yakıtın sulanmasını önlemek için tam doldurabilirler. Yılda en az bir kez detaylı iç temizlik yaptırarak döşemelerinin ömrünü uzatabilirler. Uzun süreli trafik ışıklarında beklerken vitesi boşa alabilirler. (otomatik olanlarda "N" konumuna alınabilir). Kış mevsiminden çıktıktan sonra boyanın üzerine gelen tuz, kuş pisliği, zift, asit yağmurları vb. kimyasalları temizlemek için boya parlatma ve koruma uygulaması yaptırabilirler, böylece boya parlaklığını koruyabilirler. Periyodik bakımların zamanında "Yetkili Servis"lerde yaptırmalılar. Orijinal parçaların kullanılması ve eğitimli personelin özel ekipmanlar ile işlemleri tamamlaması çok önemli." diye konuştu.