İkinci elde yüzde 40 zammın nedeni belli oldu

Dolar ve avrodaki yükseliş nedeniyle yılbaşından bu yana fiyatlar yüzde 10 dolayında zamlandı. Sanal fiyat artışları yüzde 40'a vardı.

İkinci elde yüzde 40 zammın nedeni belli oldu
İkinci elde yüzde 40 zammın nedeni belli oldu
GİRİŞ 31.05.2015 12:59 GÜNCELLEME 31.05.2015 12:59
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

"İkinci el otomobil"de dolar ve avro kurundaki yükseliş nedeniyle yılbaşından bu yana fiyatlara yaklaşık yüzde 10 dolayında zam geldiği, internet ortamındaki sanal fiyat artışlarının ise yüzde 40'lara vardığı ve piyasayı "sanal zam"ların yükselttiği bildirildi.

İnternetteki satışların önemli bir bölümünün, bahar aylarındaki hareketliliği "yüksek kar marjı"yla fırsata dönüştürmeyi amaçladığını söyleyen ikinci el oto galericileri, tüketicileri "sanal zam"larla aldatılmamaları konusunda uyardı.

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, yaptığı açıklamada, ikinci el otomobil satışlarının, yılın ikinci çeyreği itibarıyla hareketlendiğini ve bu hareketliliğin en azından Ramazan Bayramı'na kadar sürmesini beklediklerini söyledi.

Yanık, dolar ve avrodaki fiyat artışlarının, sıfır otomobillere hemen yansıdığını, kullanılmış otomobillerin fiyatlarında da buna paralel olarak bir miktar yükseliş yaşandığını belirterek, ikinci el piyasasında ciddi fiyat dengesizliklerinin söz konusu olduğuna dikkati çekti.

"Gerçek" ve "sanal" olmak üzere iki ayrı piyasanın oluştuğunu vurgulayan Yanık, "Yılbaşına göre kullanılmış araçlarda aslında yüzde 10 dolayında artış oldu.

Model ve versiyonlarına göre bin ila 4 bin lira aralığında zam söz konusu. İnternette ise yüzde 40'lara varan fiyat artışları var. İkinci el otomobilde piyasayı 'sanal zam' yükseltiyor" diye konuştu.

"Arabayı görün, dokunun, bir uzmanına baktırın"

Yanık, internetteki araç fiyatlarının çok abartılı olduğunu işaret ederek, şunları ifade etti:

"Dolar, avro ve altındaki oynamalar, ikinci el araç fiyatlarını artırdı, bu doğru. Ama, fiyatların abartılı şekilde artmasını etkileyen asıl neden internetteki dengesiz fiyat sistemi, sanal artış. Sanal fiyat artışları piyasayı, fiyat çıtasını yukarı çekiyor.

Oysa, altının bir borsası var, borsaya göre hareket edersin. Arabanın borsasını şu anda millet internete dökmüş. Oysa arabada fiyat verirken üç tane bizim için önemli olan şey var; birincisi yürüyen aksam, motor, kaporta.

Bunlara göre biz arabanın fiyatını çıkartıyoruz. Bunları göstermeyen, bilmeyen bir adam internet üzerinden arabasına fiyat biçiyor. Örneğin, bir arabaya biz '14 bin lira' diyoruz, adam diyor ki; 'İnternette benim arabamın aynısından 20 bin liraya var.' Var ama nasıl bir araba?"

İnternetteki satışların önemli bir bölümünün, bahar aylarındaki hareketliliği "yüksek kar marjı"yla fırsata dönüştürmeyi amaçladığını ifade eden Yanık, tüketicileri "sanal zam"larla aldatılmamaları konusunda uyarırken, "Gidin, satın alacağınız arabayı görün, dokunun, bir uzmanına baktırın ondan sonra karar verin" önerisinde bulundu.

Yanık, ticari araçlardan ziyade binek araçlara daha çok talep olduğunu vurgulayarak, tüketicilerden, internet üzerinden yapılan satışlarda "kapora" dolandırıcılığına karşı da dikkatli olmalarını istedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 26
  • sinem 8 yıl önce Şikayet Et
    Geçen yıl 2004 full+full megane 2 dinamic dizel aracımı 19 bine sattım bu yıl aynısından yine alayım dedim galeri ve kendiniz galeri zanneden uyanıklar aynı araça 26 bin diyorlar. Arkadaş şunu hala idrak edemiyorlar. Sıfır araç pahalandı falan filan işte olay burda kopuyor arkadaşlar aldığınız araç sıfır amenna poşetini siz açıyorsunuz derlerya bir yerde içine siniyor insanın.Ya ikinci el? Adam 200.000 gelmiş km yi geri cektirmiş. Güzelce motorun kaportanın anasını ağlatmış model 10 yılı aşmak üzere ömrü bitmiş sıfır aracın yarı fiyatını çekiyor.
    Cevapla
  • designs 8 yıl önce Şikayet Et
    galericilik meslek değil; tefecilik gibi bir şey...
    Cevapla
  • Eray DEMİR 8 yıl önce Şikayet Et
    İnternet fiyatlarının abartılı olduğunu söylüyorsunuz.Ama asıl fiyatı internette siz abartıyorsunuz.Araba sizde olunca altın,aracın sahibinden size gelirse çöp,hurda,tutulmuyor vb..elli tane bahane!!
    Cevapla
  • aynen 8 yıl önce Şikayet Et
    ben 2006 model bir aracı galeriden 25 bine almıştım, satarken istediğin zaman getir aynı paraya alırım diyen adam 1 ay sonra 22 binden 1 tl fazla vermedi. galerici kar etmiyorum diye yemin ederse, 2 bin tl kar ediyor demektir. gerisi hikaye
    Cevapla
  • Kemal turhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Galericilerin 50 binlira takas teklif ettiği aracımı 58.500 tlye sattım.Bu galericiler ölen şahsın mirasına üşüşen varisler gibi.arabanızı aceleniz yoksa binicisine satın.
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    haksız yere paramızı alanlara ve bizi kandıranlara sadece Allah var diyorum. onlar gayri kendi başlarına gelecek olanlara hazırlık yapsınlar. öyle ki kazandıklarını çok fazlasıyla harcayacaklar...durduk yere yalan vaat ve söylentilerle piyasayı ayağa kaldırıp yükseltenler bu dünyadan kandırılıp büyük ama çok büyük bir aldatılma olayına maruz kalmadan ayrılamazlar...bu onlara vaat olunandır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle