İkinci el araç alıcılarına büyük tuzak

Dolandırıcıların ikinci el araçların kilometreleri üzerinde oynama yapması vatandaşları mağdur ediyor. Araçların bir çoğunun kilometrelerinde oynamalar tespit edildi. İşin uzmanları uyarıyor:

İkinci el araç alıcılarına büyük tuzak
İkinci el araç alıcılarına büyük tuzak
GİRİŞ 29.05.2013 12:24 GÜNCELLEME 29.05.2013 12:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Motorlu taşıt sayısının 17 milyon adedi aştığı Türkiye'de her 5 kişiden bir kişiye bir araç düşerken, kilometreleriyle oynanan bazı araçlar vatandaşları mağdur ediyor. Yüzlerce aracın kilometresinde oynama yapıldığına dikkat çeken Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, bu konuda vatandaşların uyanık olmasını istedi. Yanık, ikinci el araç alan vatandaşların mutlaka aracı yetkili servisine göstermesini ya da TÜVTÜRK'e başvurmasını isteyerek, "Yaptığımız araştırmalar sonucu 2010 yılına kadar olan araçların birçoğunun kilometrelerinde oynamalar olduğunu tespit ettik. Toplumda 'galerici esnafı kilometre ile oynar' diye bir zihniyet var. Oynayan arkadaşlarımız vardı, ancak biz bunun önüne geçmeye çalıştık. Araç alırken kilometrelere fazla takılmasınlar. 'Kilometresi 150-200 bin oldu diye ben bu aracı almayacağım' demesinler. Yetkili servislere bu araçları göstersinler. Kilometreyi iyi araştırmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

"ARAÇ ALIRKEN KONTROLÜ İHMAL ETMEYİN"

Kilometre işini çözmenin tek yolunun TÜVTURK olduğunu belirten Yanık şöyle devam etti: "Araç alırken mağdur olmayın. Kontrol çok önemli. Çünkü kilometresine baktığınızda aldığınız bir otomobilden sürprizle karşılaşabilirsiniz. Türkiye'de yaklaşık 17 milyon araç belirli zaman aralığı ile buralara muayene olmaya gidiyor. Giden her aracın bütün bilgileri oraya geçiyor. Kilometresi düşürüldüğü tespit edildiği için araç muayeneden geçirilmezse, şahıs orijinal kilometreye gekmek zorunda kalacak. TÜVTURK'e geçen yıl 90 bin kilometre ile muayeneye girmiş bir araç bu sene 70 bin kilometre ile giriyorsa kilometresi düzeltilmesi için geri gönderilmelidir".

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • Fevzi Demirci 10 yıl önce Şikayet Et
    bu işin kolayı var. araç kilometreleri periyodik olarak kaydedilsin. muayene anında, yağ değişiminde, km bakımlarında, sigorta yapılırken vs. bilgi ortak havuzda toplansın. istendiğinde ulaşılabilsin. bir de plakadan sorgulama yaptığımızda, plaka değişmiş ise geriye dönük araştırma yapılamıyor. istense bu problem de çözülebilir. fabrika çıkışından günümüze kaç yıl geçerse geçsin, nasıl ki motor şase nolardan sigorta şirketleri rahatlıkla aracın tüm seceresine ulaşıyor, vatandaş da ulaşabilsin. pek çok bilgi zaten kayıtlı. bir kaç bilgiyi daha girdirip vatandaşın kolay kullanabileceği bir sistem kurulursa 2. el alım satımlarda bak bunlar oluyor mu? bu sistemi, 2. el ticareti yapılan her şeye uyarlamak mümkün. devletten babalık bekliyoruz.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 10 yıl önce Şikayet Et
    TUVTURK. O halde telefonla veya internetle sorgulama olayına TUVTURK de eklensin...
    Cevapla