Elektrikli yerli oto 5 yıl sonra yollara çıkacak

Yerli oto için yürütülen uzun ömürlü bataryada sona geliniyor.

Elektrikli yerli oto 5 yıl sonra yollara çıkacak
Elektrikli yerli oto 5 yıl sonra yollara çıkacak
GİRİŞ 10.11.2014 08:17 GÜNCELLEME 10.11.2014 08:18
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Bakanlık, 550 km ve üzerinde şarja sahip batarya için çalışıyor. Prototiplerin testi 2015’te tamamlanacak.

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'nın en önemli projelerinden olan "hibrit ve elektrikli otomobil" üretimi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 550 kilometre ve üzerinde şarj ömrüne sahip bataryanın üretiminde sona gelindi. Bataryanın araca uyumunun ve testlerinin 2015 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Hirbitli ve elektrikli yerli otomobil markasının yollarda görüleceği süre olarak da 2020 yılı öngörülüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kamuoyuna duyurulan 9 dönüşüm programı, açıklanacak yeni programlarla birlikte 25'e çıkacak. Dönüşüm programlarındaki 417 eylem planının 77'si ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ait. Bu kapsamda, otomobil üretim teknolojisinde son yıllarda hızla gelişen hibrit ve elektrikli otomobillerin üretimi Türkiye'nin öncelikli hedefleri arasında. 

Tamamı yerli üretim olacak 

Şu anda Türkiye'de, 200 ile 450 kilometrelik şarj ömürlü bataryalara sahip elektrikli otomobiller mevcut. Türkiye'nin hedefi batarya, aksam, kaporta gibi elektrikli otomobilde yer alacak bütün parçaların yerli üretimle yapılması. Bunun için TÜBİTAK'ın AR-GE çalışması, TÜBİTAK – özel sektör ortaklığı ve özel sektör olmak üzere 3 ayrı grup, proje üzerinde çalışmaları yürütüyor. 

550 kilometrelik şarj ömrü 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otonun 2020'den önce yollarda olmasını hedeflediklerini belirtmişti. Bu nedenle 550 kilometre ve üzerinde şarj ömrüne sahip batarya üretimine başlandı. Ayrıca bataryanın ticari olarak pazarlanmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştirilerek proje hayata geçirilecek.

Akşam

YORUMLAR 16
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    tamamının yerli olmasının hiç bir önemi yok. MARKA YERLİ OLACAKMI SEN ONDAN HABER VER. ÖNEMLİ OLAN MARKA. ÜRETİM DEĞİL. HAMMAL HER YERDE VAR.
    Cevapla
  • ahmet selli 9 yıl önce Şikayet Et
    inşallah lafta kalmaz, tüm üniversiteler, hatta liseler sürekli elektrikli araba üretiyor, sonuç sıfır. hepsi toplanıp adam gibi bişeyi üretsin piyasaya sürsünler biz de alalım.
    Cevapla
  • misafir19 9 yıl önce Şikayet Et
    5 yil mi ? 15 deseydiniz bari 5 yilda elktrikliler bile demode olacak.
    Cevapla
  • sinan KIVRAK 9 yıl önce Şikayet Et
    Fluence Z.E. ilk çıktığında tutmayacağını söyledik. Tutulmadı. Şimdi de sadece elektrikli araç üretimi tutmayacak diyoruz. Şehir içi kullanımı haricinde, elektrikli araç üretimi ve maliyeti hesaplı olmaz. Hibrit araç üretimi gerekmektedir. Bunun içinde araba fabrikası gerekir. Satın alma yolu ile bir firma anahtar teslimi satın alınmalıdır. Motorunu, şanzumanını, beynini üretmediğiniz sürece araç üretmiş sayılmazsınız. Üretseniz bile aracınız bazı büyük üniversitelerin araçlarına benzer sadece kaportası yerli olur :). Araç üretimi ile ilgili Türkiye de iyi polisin ve kötü polisin aynı karakoldan olduğu çok güçlü ve gizli bir lobi var. Bu yapı devlet büyüklerinin sürekli olarak gözlerini boyayıp asıl yapılması gerekenleri yaptırmazken devlet tarafından verilen desteklerinde kendilerine yönlenmesini sağlıyor. Bu düşünce ve yapıya karşı önlem alınmaz ise 5 sene sonra elektrikli araç üretimi için harcanan tüm paraların boşa gittiğini göreceğiz.
    Cevapla
  • Salih 9 yıl önce Şikayet Et
    Umut verici ama aynı zaman hayal kırıklığıdı sayılabilir... Batarya olayı biraz karmaşık... ve 5 yıl sonra teknoloji nereye gelir ve ne yenilikler çıkar bilinmez... Hiç uygulamaya geçilmeden bile sonlanabilir... Batarya yerine farklı araçlara yönelinebilirdi... Yenilenebilir enerji kaynaklarına mesala... Bor gibi zengin bir maden ülkesi olarak bence hata yapılıyor... Tabiki herşe zamanla olacaktır inancım bu yönde ama Recep T. E. gittikten sonra fazla sürmez ülkenin eski halini alması gibime geliyor... Recep T. E. gibi bir siyasetçide gelmesi bu ülkeye biraz zor gibi duruyor... Siyasetçi diyorum insan demiyorum, insan gelebelir belki ama siyasetçi zor... Bu kadar büyük bir kitle üstünde otorite kurmak ve insanların bu kadar güven duyacağı bir siyasetçi zor bence... Dış politakıyada bu kadar baskıya alınmışken hareket zamanıdır diyorum... Önce araba yapılmayıldı... Emekleyen veya sadece ıngalıyan bir araba olabilirdi ama 5 yıl sonra koşan bir çocuğa sahip olurduk...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle