Hyundai i10'a otomatik vites seçeneği

Hyundai’nin A sınıfındaki modeli i10, küçük hacimli motoru ve otomatik vitesiyle acelesi olmayanlar için cazip bir otomobil ortaya çıkardı.

Hyundai i10'a otomatik vites seçeneği
Hyundai i10'a otomatik vites seçeneği
GİRİŞ 24.09.2014 15:34 GÜNCELLEME 24.09.2014 15:34

Güney Koreli otomotiv üreticisi Hyundai, en küçük modeli i10’un (ayten diye okunuyor) yeni jenerasyonuyla adeta hedef büyüttü. A sınıfının üzerindeki boyutları ve kalitesiyle dikkat çeken araç, yerli üretim becerisini de gözler önüne seriyor.

Çekik farlara dikkat

Markanın İzmit’te üreterek tüm Avrupa’ya ihraç ettiği minik modeli, zengin donanımıyla adeta bir üst sınıfı bile kıskandırıyor. Markanın yeni yüzüyle tasarlanan i10, büyük hava girişiyle şekillendirilen tamponu ve çekik farlarıyla agresif bir görünüme sahip. Arka tasarımda da dikkat çeken geniş tampon ve profile taşan far grubu, şık tasarımı destekliyor.

Kokpitte çift renk hakim  

Aracın dış tasarımına gösterilen özen iç mekanda da kendini gösteriyor. Aracın oldukça şık görünmesini sağlayan çift renkli kokpitte bolca sert plastik kullanılıyor. İşçilik olarak sınıf standartlarının üzerinde olan kokpitte ergonomi çok başarılı. Uzunluğu sadece 3.66 metre olan aracın iç hacmi, B sınıfı bir otomobilmiş gibi hissettiriyor. Ön ve arkada sunulan baş ve diz mesafesi, boyutlardan beklenmeyecek kadar başarılı. Bagaj hacmiyse 252 litre.  

4 ileri otomatik opsiyonel

Yen i10’da 1.0 ve 1.2 litrelik iki farklı benzinli ünite kullanılıyor. Bize konuk olan 3 silindirli 1.0 litrelik motor, titreşimsiz çalışma karakteriyle dikkat çekiyor. 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzıman seçeneklerine sahip ünite, 66 beygir güç ve 95 nm tork üretiyor. Bize otomatik vitesle konuk olan araç, 0’dan 100 km/ sürate 16.8 saniyede ulaşabiliyor. 1027 kilogramlık otomobilin son süratiyse saatte 145 kilometre olarak belirlenmiş.

Büyük şeyler beklemeyin

Sürüş sırasında kağıt üstünde olduğundan daha başarılı hissettiren motordan yine de büyük şeyler beklenmemeli. Sakin sürüş karakteri ve sessiz yapısıyla dikkat çeken motor-şanzıman ikilisi, özellikle şehir içi trafiğinde yorgunluğu ortadan kaldırıyor. Yol tutuş yeteneği de sınıfına göre başarılı olan araçta tamamı disk olan frenler ve ESP standart olarak sunuluyor.  

Ortalama tüketimi 6 litre

Mo­tor, ya­kıt tü­ke­ti­mi di­sip­li­nin­de de bek­len­ti­le­ri kar­şı­lı­yor. Fab­ri­ka ve­ri­le­ri­ne gö­re or­ta­la­ma tü­ke­ti­mi 6.0 lit­re olan araç, 40 lit­re­lik de­po­suy­la 650 ki­lo­met­re­den faz­la men­zil va­de­di­yor. Bi­zim kul­la­nı­mı­mız­da 6.5 lit­re­lik de­ğe­re im­za atan araç, per­for­mans­lı kul­la­nı­mı pek sev­mi­yor.

Fiyatı 34 bin 900 liradan başlıyor

Hyun­da­i, ye­ni ne­sil i10 için 34 bin 900 li­ra­lık baş­lan­gıç fi­ya­tı be­lir­le­miş. Oto­ma­tik vi­tes is­te­yen­ler ise 3 bin 300 li­ra da­ha öde­mek du­ru­mun­da. Do­na­nım ve ge­niş­li­ği­ne gö­re ba­şa­rı­lı bir fi­yat­lan­dır­may­la pa­za­ra su­nu­lan araç­ta, ABS, EBD, VSM, ESP, yo­kuş kal­kış des­te­ği, las­tik ba­sınç sen­sö­rü, çift ha­va yas­tı­ğı, di­rek­si­yon­dan ku­man­da­lı rad­yo/CD/Mp3 ça­lar ve USB gi­ri­şi, yol bil­gi­sa­ya­rı, kli­ma, elek­trik­li ön ve ar­ka cam­lar, gün­düz far­la­rı, elek­trik­li ve ısıt­ma­lı ay­na­lar gi­bi uzun bir lis­te su­nu­lu­yor.