Türk üniversite öğrencileri yaptı!

İstanbul Üniversitesince üretilen ve tek şarjla 500 kilometre yol katedebilen yerli otomobil T-1, Samsun'da tanıtıldı

Türk üniversite öğrencileri yaptı!
Türk üniversite öğrencileri yaptı!
GİRİŞ 18.09.2014 11:47 GÜNCELLEME 18.09.2014 16:58
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İstanbul Üniversitesi tarafından üretilen ve tek şarjla 500 kilometre yol katedebilen yüzde 100 yerli tasarım elektrikli otomobil T-1, Samsun'da tanıtıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen tanıtıma vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken öğrenciler üretimini yaptıkları, ağırlığı 500 kilogramı aşan, 4 metre uzunluğundaki T-1 adını verdikleri otomobil ile meydan üzerinde tanıtım turu attı.

Aracın tasarım ve üretim aşamasının dışında sürücülüğünü de üstlenen İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Serdar Zurnacı, gazetecilere, aracın üretimi ve teknik özellikleri konusunda bilgi verdi. 

İstanbul Üniversitesi olarak öğrenci ve akademisyenlerden oluşan bir grup ile elektrikli otomobil ürettiklerini ve söz konusu araçla 13 ilde 5 bin kilometre yol katetmeyi planladıklarını anlatan Zurnacı, "Yaptığımız araç ile üç gün önce yola çıktık. 440 kilometre yol katederek önce Ankara'ya ulaştık. Bugün Ankara'dan yola çıkarak Samsun'a geldik. Cumhuriyet Meydanı'nda aracımızı halkımıza tanıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Türkiye'de elektrikli bir otomobil geliştirmenin gururunu yaşadıklarını anlatan Zurnacı, şöyle konuştu:

"Çok mutluyuz. Elektrikle çalışan bir otomobil yaptığımız ve bu araç ile 500 kilometre gibi uzun bir menzili tek şarjla katedebildiğimiz için. Bizi destekleyen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bizim aracımız 500 kilogram ağırlığında, maksimum 4 yolcu kapasitesi var. Tek şarjla 500 kilometre yol gidebiliyor. Şarj istasyonu yanında olduğunda 4 saatte şarj olabiliyor. Maksimum hızı saatte 120 kilometre. Aracın bize maliyeti 450 bin lira oldu. 20 kişi yaklaşık 1,5 yılda bu aracı tasarlayarak üretebildik." 

Hedeflerinin ileride yapılacak yerli elektrikli araçların alt sistemlerini şimdiden geliştirerek hazır hale getirmek olduğunu, bunun için de araştırma ve geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Zurnacı, "Türkiye'de şimdiden uygun bir elektrikli aracın nasıl olacağını ortaya koyabilmeyi ve bu konuda kaynak oluşturmayı, sonuca ulaşmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Zurnacı, aracın yollarda vatandaşların ve sürücülerin ilgisini çektiğini, insanların tasarımı yüzde 100 yerli bir otomobil üretilmiş olmasından dolayı mutluluk duyduğunu ve hatıra fotoğrafları çekindiklerini söyledi. 

Söz konusu aracın 2 ay önce TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve 30 üniversiteden elektrikli araçların katıldığı Elektro Mobil Yarışmasında birinci seçilerek "en verimli araç" unvanını kazandığını hatırlatan Zurnacı, aracın motor ve batarya kısmı dışında tüm üretimi ile tasarımının yerli olduğunu dile getirdi.

Ev tipi priz ile 8 saatte tam şarj kapasitesine ulaşan elektrikli aracın Samsun'un ardından Trabzon'da tanıtılacağı öğrenildi.  

YORUMLAR 7
  • hich 9 yıl önce Şikayet Et
    wolsvagen ın arabasına mı benzetmişler neyse çinlilerde işe böyle başlamıştı...
    Cevapla
  • ibrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    geç kalınmış bir proje ...otomobil yapmak bu kadar basit ve ucuzsa neden şimdiye kadar yapılmadı.yapılan güzel gelişmeleri destekliyelim
    Cevapla
  • kemal 9 yıl önce Şikayet Et
    Üniversitelerimizin içler acısı hali bu haberle ortaya çıkıyor.
    Cevapla
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    önemli olan motor ve batarya..gerisi angarya!..yazının sonunu okuyunca sevincim kursağımda kaldı..
    Cevapla
  • kanca 9 yıl önce Şikayet Et
    iyi de motor ve batarya sistemi hariç diyor geri kalan kısmı tornacı hüseyinde yapar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle