Otomobili dizel mi almalı, benzinli mi

Yılda 15 bin kilometrenin üzerinde yol yapan sürücülerin dizeli tercih etmesi tavsiye ediliyor.

Otomobili dizel mi almalı, benzinli mi
Otomobili dizel mi almalı, benzinli mi
GİRİŞ 04.09.2014 10:46 GÜNCELLEME 04.09.2014 14:15
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yeni araba satın alacak sürücülerin en büyük sorularından biri olan dizel mi, benzinli mi çelişkisinin yanıtını Bosch verdi.

Dizelin aracını yoğun şekilde kullananlar için faydalı olduğu, diğerlerinin ise benzinli bir otomobil seçmesi gerektiği kabul edilir.

Sonuçta, dizelle çalışan bir otomobil, yüzde 25’e kadar daha az yakıt tüketirken benzinli otomobiller ise genellikle fiyat, sigorta ve işletme masrafları açısından sıklıkla daha ucuz.

15 BİN KM SINIRI

Almanya’da, modele bağlı olarak, dizelle çalışan bir otomobil yılda 15 bin kilometrenin üzerinde yol kat edildiği takdirde yapılan fazladan yatırımın karşılığını veriyor.

Karşılaştırılabilir modellerde benzinli ve dizel araçlarda göze çarpan en önemli fark, dizel aracı alırken benzinli araç ile arasında olan fiyat farkı. Araç ne kadar fazla yol kat ederse, dizel teknolojisinin sayesinde yapılan yakıt tasarrufu ile ilk yatırımınızı geri kazanma süreniz o kadar daha kısalıyor.

HER İKİSİNİN DE GÜÇLÜ OLDUĞU YÖNLER

Sürücüler hangi motor tipini seçeceklerine karar verirken salt yılda kaç kilometre yol kat edeceklerinden daha fazlasını dikkate almalı.

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, konuyla ilgili “Her iki güç aktarma organının da farklı araç sınıflarında kendilerine has güçlü yönleri var. Modern bir benzinli güç aktarım organı kompakt otomobilleri dahi verimli hale getirirken gelişmiş bir dizel güç aktarım organı ise büyük bir steyşın vagonda tüketimi düşürüp, sürüş keyfini yükseltebilir” diyor.

Diğer segmentlerde de benzer avantajlar bulunuyor. Her ne kadar modern benzinli güç aktarım organlarının cevap verme yeteneği bunların gösterişli spor arabalarda öne çıkmasına yardımcı oluyorsa da, dizel güç aktarım organlarının güçlü torku da bunları büyük SUV’ler için en iyisi yapıyor.

Türkiye’de trafik kaydı yeni yapılan araçlara bakıldığında, araçların yüzde 58,8’inin dizel, yüzde 41,2’sinin benzinli olduğu görülüyor. 2013 yılında, Türkiye’de piyasaya sunulan binek otomobil ve hafif ticari modellerin sayısı ise, dizelde 230, benzinlide 213 olarak tespit edildi.

YORUMLAR 3
  • Srdr Kcbş 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne yaparsanız zor. 04 Eylül 2014 10:45 'teki arkadaş : elektrikle de üretsen yine cari açık artar. elektriğin yüzde 60'ı doğalgazdan üretilmektedir. herşeyden önce kendi enerjimizi üretmeliyiz. tabikide devlet şu ötv denen saçma sapan şeyi aşamalı olarak kaldırmalıdır
    Cevapla
  • Hizli 9 yıl önce Şikayet Et
    Eller aldi yurudu. Biz yapsak mi diye tartisaduralim, ABD'de eyaletler arasi otoyollarda bile elektrik sarj istasyonlari var, elektrikli arabalari hatta kendi kendine suren arabalari bile gelistirdiler, butun iyi bilinen markalarin elektrikli ve hibrid ve versiyonlari var. Yine cok gec kaldik, eski tas eski hamam, gene yabanci arabalari alip dovizleri disari vermeye devam ederiz. Milyar dolarlarin ustunde oturan Buyuk Holding'lerimiz de tereyagi sut peynir domates uretmeye devam etsin. Kullanacagimiz elektrige gelince, o kadar gunesimiz var, gunes enerjisi teknolojisini gunesi olmayan Almanya uretip bize satiyor, o kadar nukleer yakitimiz var, ama yakit cubugu uretecek teknolojimiz yok, santrali yapacak bilgi birikimimiz de yok. Onu da Ruslara Fransizlara Japonlara yaptirip milyar dolarlari verecegiz. ABD ilk nukleer santralini 60 kusur yil once yapmis. Varin siz dusunun....
    Cevapla
  • Birikimler 9 yıl önce Şikayet Et
    Bence Bekleyelim. Ne benzinli ne de dizel almayalım, kendi ELEKTRİKLİ aracımızı üretinceye kadar hiçbirini almayalım. Araç ithal, benzin ithal, dizel ithal, sonuç: Cari Açık. Devlet de artık araçlara ötv ztv eklyeceğine kendi aracımızı ürettirsin, özel üretmiyorsa devlet üretsin ama benzinli de olmasın dizel de olmasın elektrikli olsun.
    Cevapla