Gaz sızdırmazlık raporu şart değil

Danıştay, LPG'li araçların periyodik muayeneden önce gaz sızdırmazlık raporu alınması zorunluluğunu kaldıran genelgeyi hukuka uygun buldu.

Gaz sızdırmazlık raporu şart değil
Gaz sızdırmazlık raporu şart değil
GİRİŞ 26.06.2013 11:34 GÜNCELLEME 26.06.2013 12:36

Danıştay 15. Dairesi, LPG'li araçların periyodik muayeneden önce gaz sızdırmazlık raporu alınması zorunluluğunu kaldıran genelgenin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

Makina Mühendisleri Odası, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün 19 Aralık 2011 tarihli "Araç Muayene İstasyonları" konulu genelgesinin, "Araç Muayene İşlemlerine İlişkin Hususlar" başlıklı 5. maddesinin 7. bendinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 15. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini oybirliğiyle reddetti.

Dairenin kararında, 28 Kasım 2008 tarihli Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte, LPG/CNG yakıt sistemi tadilatı yapılan araçların trafiğe tescil edilebilmesi için Makine Mühendisleri Odasından veya Otomotiv Ana Bilim Dalı olan üniversitelerden, aracın montajının projesine uygun yapıldığına dair "Montaj Tespit Raporu" ve "Gaz Sızdırmazlık Raporu"nun alınmasının gerekli olduğunun düzenlendiği hatırlatıldı.

"Araç Muayene İstasyonları" konulu 19 Aralık 2011 tarihli genelgenin "Araç Muayene İşlemlerine İlişkin Hususlar" başlıklı 5. maddesinin 7. bendinde, periyodik muayene öncesinde gaz sızdırmazlık raporu alınması zorunluluğununun kaldırıldığı belirtildi.

"Düzenleme kamu yararına aykırı değil"
Kararda, genelgeyle periyodik muayenelerde sızdırmazlık raporu alınmasının bir ön şart olmaktan çıkartıldığı ancak bu değişikliğin sızdırmazlık kontrolünü ortadan kaldırmadığı bildirilerek, yetkilendirilmiş muayene istasyonlarınca verilen belgelerin de sızdırmazlık raporu ile eşdeğer olmasına imkan verildiği vurgulandı.

(AA)