'Dokunmadan Kontrol' ile sürüş konforu artacak

Bursa'da faaliyet gösteren bir otomotiv firmasının iki çalışanının geliştirdiği sistem sayesinde araçlarda müzik, klima ve navigasyon gibi donanımlar, tablet bilgisayar veya akıllı telefonlarla kontrol edilebiliyor.

'Dokunmadan Kontrol' ile sürüş konforu artacak
'Dokunmadan Kontrol' ile sürüş konforu artacak
GİRİŞ 26.04.2013 12:06 GÜNCELLEME 26.04.2013 12:06

"Dokunmadan Kontrol Projesi"ni, Emre Barış Tekin ile hazırlayan Gökşen Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemi geliştirebilmek için iki yıldır çalıştıklarını söyledi.

Sürüş konforu ve güvenliği artırmanın yanı sıra ekonomik kazanç sağlamayı da amaçladıklarını belirten Atalay, şöyle devam etti:

"Araçlarda navigasyon, klima ve müzik sistemi, bir kontrol panelinde bulunuyor. Bu donanımları kontrol etmek için temas gerekiyor. Bu durum, ergonomik bir sorun oluşturuyor. Geliştirdiğimiz sistemde ise kontrol paneli tamamen ortadan kalkıyor. Konsol bölümüne bir yuva ilave ediyoruz. Bu yuvaya sürücü, kendi tablet bilgisayar veya akıllı telefonunu takabiliyor. Cihaz aynı zamanda yuvanın içindeyken şarj oluyor. Burada müzik, navigasyon ve klima fonksiyonları temel olarak bu cihaz tarafından kontrol ediliyor. Dokunma gereksinimi olmadan çalışan ve araç içindeki bazı özellikleri kontrol edebilen bir uygulama."

"Bir parmak şıklatılmasıyla motor çalışacak"

Atalay, araçlardaki navigasyon ve müzik sistemi için yüksek fiyatlar ödenmek zorunda kalındığını ifade ederek, sistem sayesinde maliyetlerin düşeceğini anlattı.

Tablet bilgisayar veya telefonun takılmasıyla sistemin otomatik çalışmaya başladığı bilgisini veren Atalay, "Müzik, klima gibi donanımlar ses ve el hareketleriyle çalışıyor. Tablet bilgisayar ya da telefon, bu hareketlere göre ilgili donanımların çalışmasını sağlıyor" dedi.

Atalay, hareket algılayıcıyı geliştireceklerini ve bu sayede bir parmak şıklatılmasıyla motor çalıştırma, ısıyı ayarlama ya da çalan müziği değiştirmenin mümkün olabileceğini belirtti.

Sürücünün yoldan gözünü ayırmadan her şeyi kontrol edebileceğini vurgulan Atalay, sistemin kurulmasıyla araç başına tasarrufun 200-250 avro olduğunu dile getirdi.

Atalay, seri üretim bütçesinin 3-4 milyon, prototip bütçesinin ise 50 bin avro olduğuna dikkati çekerek, Bursa'da, Otomotiv Endüstrisi ihracatçılar Birliği (OİB) tarafından düzenlenen "2'inci Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Tasarım Yarışması"nda jüri özel ödülü ile 10 bin lira para ödülü kazandıklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA