Türkiye'nin ilk elektrikli spor otomobili yola çıktı

Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ile sinema sanatçıları Tarık Tarcan ve Çoşkun Göğen, Türkiye'nin ilk elektrikli spor otomobili ile Antalya caddelerinde tur attı.

Türkiye'nin ilk elektrikli spor otomobili yola çıktı
Türkiye'nin ilk elektrikli spor otomobili yola çıktı
GİRİŞ 24.09.2012 14:22 GÜNCELLEME 03.11.2012 16:10

Tüzmen ile Türkiye'de ilk kez elektrikli spor otomobili üreten Retro Works'un sahibi Kıvanç Kaya, Lara'daki bir marketin önünde düzenlenen törene elektrikli otomobille katıldı. Otomobilden inmeden gazetecilere açıklama yapan Tüzmen, otomobilin 150 kilometre hızla gidebildiğini, günlük 200 kilometre yol kat edebildiğini söyledi.  

Otomobilin aylık 10 liralık elektrik gideriyle kullanıcısına sürüş imkanı verdiğini ifade eden Tüzmen, elektrikli otomobilin üretilmesinde çok büyük zorluklar yaşandığını, ancak usta mühendis ve usta kadrosuyla sorunların üstesinden geldiklerini kaydetti.  Elektrikli otomobil için çok sayıda sipariş alındığına dikkati çeken Tüzmen, ''Ayda en fazla 4 adet üretebiliriz. Daha fazla üretemiyoruz. Butik bir araba yapıyoruz. Dolayısıyla sipariş alırken dikkatli davranmamız lazım. Arkadaşlarımızdan talepler var. Geldiğimiz noktada ülkemizde böylesine bir güzelliği Antalya'mızda sizlere yaşatabildiğimiz için mutluyuz'' dedi.  

Elektrikli otomobilin plakasının gelecek günlerde çıkarılacağını belirten Tüzmen, ''Retro Works'da üretilen diğer otomobiller benzinli. Sadece bu otomobil elektrikli. Bu Türkiye'nin ilk elektrikli spor otomobili'' dedi.  

Retro Works'un sahibi Kıvanç Kaya da Türkiye'nin ilk elektrikli spor otomobilinin kasası, camları ve farlarının yerli üretim olduğunu vurguladı. Benzinli bir otomobili sonradan elektrikliye çevirmek yerine baştan elektrikli otomobil üretme çabası içerisine girdiklerini kaydeden Kaya, ''Daha önce araçlarımızın hepsi benzinliydi. İlk kez elektrikli bir otomobil üretiyoruz'' diye konuştu.  

Otomobilin 100 kilometrede 2 lira civarında elektrik harcadığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:  ''Ülkemizin en büyük sorunu akaryakıt ücretlerinin pahalılığıdır. Bu otomobille bunun önüne geçmeye çalıştık. Otomobilin motorunu Almanya'dan aldık. Pille ilgili bütün gereçleri Amerika'dan ithal ettik. 6 saatli şarj sonunda otomobil 200 kilometre gidebiliyor. Butik bir araba. Boyasını, desenini kendiniz seçebiliyorsunuz. Gerekli eklemeler yapıldığında hızı daha artabiliyor. Bir mimara nasıl ev yaptırıyorsanız, bize de otomobil yaptırıyorsunuz.''

Elektrikli otomobilin 3 aylık bir çalışmanın ardından ortaya çıktığını anlatan Kaya, otomobilin 45 bin avrodan satışa sunulduğunu aktardı.  

Açıklamanın ardından Tüzmen, sinema sanatçıları Tarık Tarcan ve Çoşkun Göğen ile Kaya, otomobille poz verdiler. Daha sonra Tüzmen ve beraberindekiler, elektrikli spor otomobil ile şehir turu attı.

KAYNAK: AA